Τα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα

Από όλες τις Γιορτές που γιορτάζουμε κατά παράδοση στην Ελλάδα, το Πάσχα είναι η πλέον συνυφασμένη με το φαγητό. Αυτό, μάλιστα, ισχύει όχι μόνο για την παραδοσιακή «Λαμπρή», αλλά για μια μεγάλη περίοδο πιο πριν που… περιχαρακώνεται από ήθη και έθιμα σχετικά με το φαγητό, όπως η Καθαρά Δευτέρα, η Τσικνοπέμπτη, η Σαρακοστή και πάει λέγοντας.

Το τραπέζι του Πάσχα, βεβαίως, αποτελεί την κορύφωση όλης αυτής της διαδικασίας – ειδικά για όσους νηστεύουν. Στρώνεται από νωρίς και περιλαμβάνει «του κόσμου τις λιχουδιές», οι οποίες έρχονται σε «κύματα», για να ξεστρωθεί πλέον στο τέλος της ημέρας.

Σε ένα τόσο πολύπλοκο – και σημαντικό – τραπέζι, η επιλογή του κρασιού δεν είναι απλή δουλειά. Επιπλέον, ακριβώς λόγω… ποικιλίας και υπερπληθώρας γεύσεων, ιδανικά απαιτεί περισσότερα από ένα κρασιά, τα οποία θα καλύψουν όλες τις γεύσεις της… ροής αυτού του τόσο ιδιαίτερου γεύματος.